Del 3: BILDER FRÅN FÖRR – PRODUKTIONEN 1964

I dagens fabrik är mycket av vår produktion automatiserad. Liljeholmens producerar fler ljus än någonsin – men personalstyrkan är mindre än förr. Bilderna nedan visar produktion i fabriken på Danvikstull i Stockholm – innan fabriken flyttade till Oskarshamn. Året är 1964 och Liljeholmens firar 125-årsjubileum!

Impregnering, flätning och noggrann efterkontroll är viktiga moment för vekens kvalitet. Vektillverkning är en arbetsuppgift som tar tid och görs mycket noggrant för bästa resultat.

De större altarljusen fodrar speciell ljusmassa, noggrann temperaturkontroll och stor omsorg vid tillverkningen. En metallform för ett klassiskt kyrkljus fylls på med stearin. Ljuset är högt – det är bara att kliva upp på pallen för att nå!

De vackra antikljusen stöps för hand i en stor sal där ljusen doppas 25-30 gånger i stora stearinkar via en karuselliknande transportanordning. Har man stöpt ljus själv hemma känner man väl till hur ljusen sakta men säkert bli tjockare och tjockare tills de fått rätt form och storlek. Det måste ha varit tungt att hissa ljusen upp och ner för doppning i karet med stearin…

De större ljusen putsas för hand för att få en vacker lyster. Tala om noggrann och omsorgsfull handpåläggning!

Varje ljus rullas in i skyddande blått papper och etiketter klistras på innan ljusen läggs upp i hyllan ett efter ett.

30 september, 2019

Del 2: EVERT TAUBE SPRIDER GLÄDJE MED LJUS I FEST OCH VARDAG

Under 1960-talet satsades det stort på att få ut budskapet om Liljeholmens stämningsskapande ljus, bland annat anlitades flera kända personer så som Margaretha Krook, Lasse Åberg, Svante Thuresson med flera.

Även Evert Taube såg till att sprida glädje med ljus i fest och vardag tillsammans med sin hustru Astri Taube i text och bild i ett litet reklamhäfte om Liljeholmens ljus från 1962:

”Ända från barnaåren har de levande ljusen varit min stora glädje.”

Christinaljus i skaldevrån.

Kronljus under TV-tittandet.

Antikljus vid pianot – ljusen får inspirationen att flöda!

”Nu på gamla dar blir jag som ung på nytt när de levande ljusen tändas. Jag diktar och spelar bättre vid levande ljus, maten smakar bättre när det brinner ljus på bordet och min hustrus skulpturer vill jag se bland levande lågor.
Kära husmödrar! Tänd levande ljus därhemma! Intet har en sådan sällsam förmåga att skänka glädje och rofylld trivsamhet åt vardagens stunder och sprida glans och stämning när det stundar till fest.
”Levande lågor, tindrande ljus
Vill jag se i mitt hus…”

EVERT TAUBE

17 september, 2019

Del 1: Hur säljer man stearinljus i ett land upplyst av elektriska lampor?

1839 startade Lars Johan Hierta Liljeholmens Tekniska Fabrik och stearinljustillverkningen. Det blev en omedelbar succé – men det har inte varit självklart att stearinljuset skulle överleva på sikt.

Elektriciteten byggdes ut i Sverige och allt fler elektriska lampor lyste upp hemmen kring förra sekelskiftet 1800-1900.

1912 slog Nordisk Familjebok fast:

”….ljustillverkningen är numer en småningom, om än långsamt, försvinnande industri.”

Efter första världskriget sjönk produktionen av stearinljus till oroväckande låga nivåer. Det var dags att göra en kraftansträngning om fabriken skulle ha någon framtid. Stearinljus, som användes mest i jultid, lanserades nu som en stämningsskapare året runt.

Under 1920- och 30-talen gav Liljeholmens ut flera reklamskrifter med bilder av levande ljus arrangerade på vacker dukade bord. Råd och anvisningar om val av ljus, placering och skötsel fanns också med i skrifterna. Nya ljus togs fram.

En ”vacker och välordnad middagsdukning” var ”vanlig och ointressant” utan brinnande stearinljus.

Christinaljuset – ny i sortimentet 1923 – gjordes, då som nu, i flera färger för ett modernt hem.

Carl Malmsten fick i uppdrag att formge ljusstakar i trä, som alla var avpassade för Liljeholmens sortiment.

Under många år tillverkade Liljeholmens Stearinljusfabrik många andra produkter än bara ljus.

Under andra världskriget blev företaget mer känt som ett ledande kemiskt företag än som stearinljustillverkare. Ljusförsäljningen minskade…men under 1960-talet tog försäljningen äntligen fart igen!

Liljeholmens lyckades med sina ansträngningar och stora reklamkampanjer gjorde sitt till att intresset för levande ljus hemma och i offentliga lokaler ökade igen.

Bild ur en reklamskrift från 1960-talet – en välordnad och städad julgransplundring i lågans sken!

Idag står stearinljuset återigen inför stora utmaningar.

LED-belysning är en ny produkt på marknaden – men har stearinljusets vackra levande låga klarat att överleva tuffa tider då fotogenlampan och sedan elektriciteten kom och därefter tuffa tider under de båda världskrigen så skall väl stearinljuset klara även LED-belysningens intåg på marknaden!

För ingenting kan ju egentligen ersätta ett levande stearinljus – svensktillverkat och väldigt vackert sedan 1839!

År 1837 reser medieprofilen Lars Johan Hierta till London. Någonstans, kanske hos goda vänner, ser han för första gången ljus av stearin. De varken ryker, rinner eller osar – stället brinner de med hög låga och ger ett behagligt ljus.

Väl hemma i Sverige berättar Lars Johan för kemisten Johan Michaelsen om det ”förbättrade lysämne” som han hade sett i London.

Tillsammans tar de stearinljuset till Sverige. Den 17 september 1839 startar de Liljeholmens Tekniska fabrik och resten är, som man brukar säga, historia!

2019 firar Liljeholmens 180-årsjubileum!

Firandet fortsätter fram till årsskiftet – så häng med och fira med oss!

Våra Jubileumsprodukter hittar du här>

Låt ljusen vara en del av inredningen – häng en vacker korg på väggen som förvaring åt dina favoritljus!

Våra nya Kronljus i färgen Honung passar utmärkt tillsammans med andra ljusa naturfärger som i denna fina flätade korg.

När skolorna börjar efter sommarlovet kommer förkylningen som ett brev på posten! Skäm bort dig själv med te, honung – och varmgula honungsfärgade ljus som pricken över i!

Det är vackert att kombinera de mustigt tegelröda ljusen med torkade blommor på det dukade bordet! Just nu är torkade växter så som blommor och olika slags gräs en superhet trend. Plocka dina egna blommor och strån i naturen – billigaste och vackraste inredningsdetaljen helt gratis!

En egen lugn stund vid köksbordet – hösten är en tid för eftertanke och mys. Kronljuset i den höströda färgen ger en extra skön och varm känsla i inredningen.

En enkel och stilfull lykta gör du lätt av en glasburk och ett vackert läderband – eller annat band som passar din dukning eller stil!

Material: Glasburk i valfri storlek, läderrem (eller annat vackert band i valfritt material) i längd som passar runt burken, hammare och nitar (finns att köpa i välsorterade sybehörs-, hobby- eller tygaffärer).

Klipp till remmen så att den räcker runt burken, men så att ändarna överlappar varandra och gör hål i läderremmens ändar så att hålen hamnar över varandra.

Tryck i niten och trä remmen över glasburken. Klart!

Det är fint att göra flera lyktor av glasburkar i olika storlekar. Lyktorna passar utmärkt för blockljus, kupéljus eller värmeljus. Den fungerar att använda både utomhus och inomhus!

Vilken fest som helst blir ännu mer festlig med vackra ljus i dukning och på buffébord!

Att blanda olika storlekar av ljus, ljusstakar och lyktor ger extra finess och känsla.

Frukosten blir alltid godare med vacker dukning – både till vardags som till fest. Sommarblommor till gör vem som helst på gott humör!

Tänk att kunna sitta ute på kvällen och mysa i skymningen med tända ljus i säkra lyktor på bordet. En enkel glasburk kan funka utmärkt som lykta – stilrent och funktionellt!

Sommarfest inomhus – blandande färger på ljus i olika ljusstakar ger en festlig touch då ljusens lågor hamnar i olika höjder på bordet.

Säker användning av ljus

Under sommarens sköna och varma kvällar vill vi inte gå inomhus – det är härligt att få stanna kvar ute i sommarkvällen och tända ljus och lyktor och mysa vidare i sommarnatten så länge man orkar vara vaken!

Men att tända ljus är detsamma som att tända en liten eld och i dessa torra tider när det kan bli eldningsförbud och liknande är det extra viktigt att använda sina ljus på ett säkert sätt för att undvika obehagliga situationer!

När man har tända ljus finns det några saker som är viktigt att tänka på för att minska brandrisken:

Minska brandrisken när du har tända ljus

  • Tänk på att aldrig lämna ett brinnande ljus utan tillsyn. Håll tända ljus utom räckhåll från barn och husdjur. Ett tips är att den som tänder ljusen även har ansvar för att släcka dem – eller att siste man som lämnar rummet eller uteplatsen släcker alla ljus!
  • Om du ska tända flera ljus samtidigt, tänk på att lämna minst sju centimeter mellan ljusen. Tänd aldrig ljus på eller i närheten av brännbart material. Tänd inte heller ljus i miljöer där det är dragigt – använd en säker lykta så att ljuset inte fladdrar och riskerar att rinna eller att sotflagor eller annat flyger iväg.
  • Räta upp veken innan ljuset tänds första gången. Vid behov kan du också korta av veken så den inte är för lång, innan du tänder ljuset.
  • Läs alltid på förpackningen innan du tänder ljusen! Säkerhetssymbolerna visar hur du skall gå tillväga när du använder ljus.

Vi önskar er en säker sommar med många tända ljus både ute och inne!

Vi tror, vi tror på kärleken 🎵 🎵

Vår och sommar är bröllops- och festtider!

En härlig tradition som har kommit för att stanna är att tända ljus för brudparet under bröllopsmiddagen.

Såga till ett hjärta i MDF eller spånskiva och måla det rött. Borra lika många hål i hjärtat som det kommer antalet gäster på festen. Se till att diametern på hålen passar det slags ljus som är tänkt att användas och se till att hålen inte hamnar för tätt på hjärtat – då kan ljusen i mitten börja rinna av värmen från de omgivande ljusen!

Placera hjärtat framför brudparet. Alla gäster får varsitt ljus (kan placeras vid gästernas tallrik under dukningen). Vid lämpligt tillfälle under middagen – kanske under desserten – börjar gästerna att sjunga den glada och härliga ljussången samtidigt som de tänder sina ljus och skickar dem ett efter ett fram till brudparet som får placera ljusen i ljushjärtat. Text och melodi samt instruktioner till gästerna finner du nedan – det är bara att kopiera texten och skriva ut!

Det är bra att använda mindre ljus med lite kortare brinntid till denna härliga tradition – julgransljus eller Birgittaljus passar utmärkt!

Lycka till!

Ljussången

(Melodi: Jag tror på sommaren)

Vi tror vi tror på kärleken.
Vi ser att ni har fångat den.
Vi samlats här till glädjens fest,
där Amor själv är hedersgäst.
Nu släkt och vänner kommit har,
för xx och xx har blivit par.
För under festen just idag,
så sa de till varandra JA!

(Fortsätt att nynna melodin medan alla tänder sitt ljus.
När alla ljusen brinner – skicka fram dem till brudparet
samtidigt som ni fortsätter att sjunga nästa vers)

En underlig present ni fått.
Vad är nu det ni undrar smått.
Jo, tänd Ert ljus och låt det gå,
fram till vårt brudpar – festens två.
Så binder vi en minneskrans,
här i de klara lågors dans.
Och önskar att Ert liv får chans,
att alltid stråla ut i glans.

(Nynna melodin tills alla ljus gått från hand till hand
fram till brudparet, fortsätt sedan sjunga nästa vers.)

Vi tror vi tror på kärleken.
Vi ser att ni har fångat den.
Av våra ljus ett hjärta blitt,
som xx och xx tillsammans smitt.
När vardagen den tränger på,
med himmel som ibland blir grå.
Stanna upp, ni två, ett litet tag
minns ljusen på Er bröllopsdag!