Säker användning av ljus

17 juni, 2019

Säker användning av ljus

Under sommarens sköna och varma kvällar vill vi inte gå inomhus – det är härligt att få stanna kvar ute i sommarkvällen och tända ljus och lyktor och mysa vidare i sommarnatten så länge man orkar vara vaken!

Men att tända ljus är detsamma som att tända en liten eld och i dessa torra tider när det kan bli eldningsförbud och liknande är det extra viktigt att använda sina ljus på ett säkert sätt för att undvika obehagliga situationer!

När man har tända ljus finns det några saker som är viktigt att tänka på för att minska brandrisken:

Minska brandrisken när du har tända ljus

  • Tänk på att aldrig lämna ett brinnande ljus utan tillsyn. Håll tända ljus utom räckhåll från barn och husdjur. Ett tips är att den som tänder ljusen även har ansvar för att släcka dem – eller att siste man som lämnar rummet eller uteplatsen släcker alla ljus!
  • Om du ska tända flera ljus samtidigt, tänk på att lämna minst sju centimeter mellan ljusen. Tänd aldrig ljus på eller i närheten av brännbart material. Tänd inte heller ljus i miljöer där det är dragigt – använd en säker lykta så att ljuset inte fladdrar och riskerar att rinna eller att sotflagor eller annat flyger iväg.
  • Räta upp veken innan ljuset tänds första gången. Vid behov kan du också korta av veken så den inte är för lång, innan du tänder ljuset.
  • Läs alltid på förpackningen innan du tänder ljusen! Säkerhetssymbolerna visar hur du skall gå tillväga när du använder ljus.

Vi önskar er en säker sommar med många tända ljus både ute och inne!