10 tips på bästa ljusen till din ljusstake, ljuslykta, vägglampett och ljuskrona

17 april, 2019

10 tips på bästa ljusen till din ljusstake, ljuslykta, vägglampett och ljuskrona

Alla dessa olika ljusstakar – ärvda, trendiga, klassiska, stilrena, blanka, matta, små, stora, för speciella tillfällen och till vardags – men vilket ljus skall man välja??

Förutom att välja rätt kvalitet på sina stearinljus är det naturligtvis även viktigt att de passar i ljushållaren på ljusstaken eller lyktan – ingen vill ha ljus som är för små, för stora, står snett och rinner!

Det bästa är att mäta ljushållarens diameter på ljusstaken och välja ljus därefter. De flesta ljusstakar är tillverkade för att passa klassiska Kronljus – med en diameter på 23-24 mm – eller Antikljus/Christinaljus – 21-22 mm. Liljeholmens Kron- och Antikljus har olika slags räfflad fot för bästa passform:

Och det finns som bekant många ljushållare och lyktor med olika dimensioner. Liljeholmens har av tradition många modeller av ljus för olika ljusstakar och lyktor samt för olika ändamål och tillfällen. Värmeljus har till exempel samma diameter som våra Kupéljus – vilket gör att många ljuslyktor passar för både ett värmeljus och ett litet klassiskt knubbigt ljus som Kupé, som ursprungligen användes som belysning i tågkupéer!

Den populära ljusstaken Nagel från Stoff har som exempel, liksom många andra klassiska äldre ljusstaksmodeller, en mindre diameter på ljushållare och passar därför utmärkt tillsammans med Birgittaljus och Julgransljus.

Vackra lampetter och väggljusstakar kräver vackra ljus! Tänk bara på att placera vägglampetter på ett säkert ställe – utan att något brännbart finns under väggljusstakarna och där det inte blir drag eller på ett ställe där man ofta passerar för att undvika att ljusen rinner! Det klassiska stearinljuset Lampett passar i många vackra väggljusstakar så som denna klassiker i mässing:

I takkronor passar det utmärkt med Kronljus. För rum men lågt i tak – välj Korta Kronljus och för högre takhöjder Kronljus eller Långa Kronljus med lite längre brinntid.

I listan nedan ser du alla våra ljus som du kan köpa i vår e-butik graderade efter diameter – från minsta till största – för att du enkelt skall kunna hitt rätt! Här ser du även brinntiden samt hur långa respektive ljus är. Mät ljushållaren på din ljusstake eller lykta och jämför med ljusens diameter i lista nedan – förhoppningsvis skall du hitta rätt ljus till din ljusstake hos oss!