Spetsmönster på Gilleljus

11 september, 2018

Spetsmönster på Gilleljus

Nu när vi går mot höst passar det extra bra att tända några ljus hemma. Visste du att det är möjligt att få ett vackert spetsmönster på Gilleljusen? 

Vågar du anta utmaningen och vara med i vår Gilleljustävling? Läs mer om tävlingen där vi utmanar dig att göra det finaste spetsmönstret på ditt Gilleljus här.

Precis som våra andra ljus är Gilleljuset tillverkat i 100% stearin och har därför skarpa kanter. Eftersom Gilleljuset har en större diameter än t ex Kronljus händer det att värmen från lågan ibland inte når hela vägen ut i kanten på ljuset, och då bildas ett vackert spetsmönster på ljusets kanter. Detta är något som är helt unikt för Gilleljus och som du kan göra själv hemma! Om du vill testa själv så har vi samlat några tips: 

  • När man tänder ett Gilleljus ska man se till att veken är upprätt och inte längre än 1 cm – då brinner ljuset som allra bäst. 
  • För att maximera möjligheten till ett spetsmönster är det bra om det är lite kyligare i rummet än normal rumstemperatur. 
  • Tänk på att inte flytta på ljuset när det brinner, då det finns en risk att spetsmönstret går sönder

Tänk på att det tyvärr inte går att få ett spetsmönster på våra röda Gilleljus eftersom de är doppade i en doppmassa som ligger utanpå själva ljuset.