Säkerhet och ljus

5 december, 2018

Säkerhet och ljus

Vintern är den årstid vi förknippar mest med stearinljus. Det blir både mörkare och kallare ute, och vad passar då bättre än att tända lite extra stearinljus? Förutom att de gör tillvaron lite ljusare är stearinljus ett perfekt sätt att höja mysfaktorn!

Bränder i samband med tända ljus är något som är ökar mycket i december. Adventsljusstakar är för många ett självklart inslag under månaden, men de är också något som utgör en brandrisk i hemmet och på arbetsplatsen. Det märks särskilt mycket mot slutet av månaden, när de första ljusen i adventsljusstaken brunnit ner en bit. Men självklart ska du inte behöva avstå från tända stearinljus bara därför! När man har tända ljus finns det några saker som är viktigt att tänka på för att minska brandrisken.

Minska brandrisken när du har tända ljus

  • Tänk på att aldrig lämna ett brinnande ljus utan tillsyn. Håll tända ljus utom räckhåll från barn och husdjur. Ett tips är att sätta upp en lapp på ytterdörren, som påminner dig om att kolla en extra gång så du faktiskt släckt alla ljus innan du går hemifrån.
  • Om du ska tända flera ljus samtidigt, tänk på att lämna minst sju centimeter mellan ljusen. Tänd aldrig ljus på eller i närheten av brännbart material. Tänd inte heller ljus i miljöer där det är dragigt.
  • Räta upp veken innan ljuset tänds första gången. Vid behov kan du också korta av veken så den inte är för lång, innan du tänder ljuset.
  • Läs alltid på förpackningen innan du tänder ljusen! Säkerhetssymbolerna visar hur du skall gå tillväga när du använder ljus.