En grönare jul med Svanenmärkta ljus

25 november, 2016

En grönare jul med Svanenmärkta ljus
PRESSMEDDELANDE 

Det ska vara enkelt att handla hållbart. Därför väljer nu Liljeholmens att miljömärka och licensiera sina ljus enligt Svanen.

– Med Svanenmärkningen vill vi göra det enklare för alla konsumenter att göra det bästa valet ur miljösynpunkt. Hållbarhet har alltid varit viktigt för oss och det ska inte finnas något tvivel om att Liljeholmens är ett bra val både när det gäller kvalitet och miljö, säger Britta Palmqvist Hugosson, produktchef på Liljeholmens Stearinfabriks AB.

Höga krav
För att ljus ska kunna märkas med Svanen behöver de leva upp till strikta krav när det gäller miljö, hälsa, kvalitet och säkerhet. Ljusen måste bland annat vara tillverkade av stearin, en förnybar råvara som inte bidrar till växthuseffekten.

Ljusen testas noga, intyg och dokumentation begärs in och kontrollbesök genomförs i produktionen. Efter godkända kontroller får företaget en licens som ger dem rätt att använda Svanenlogotypen på sin produkt.

– Hållbarhet är ingen trend utan en självklar del i allt vi gör. För våra kunder kan det vara tryggt att veta att en utomstående part kontrollerat just detta, säger Britta Palmqvist Hugosson.

Tiotusentals ton ljus
I Sverige används nära 20 000 ton ljus per år, enligt beräkningar av Svanen. Majoriteten tillverkas antingen av råvaror av palmfett eller paraffin. Palmfett är en råvara som visserligen är förnybar men vars utvinning bidrar till att regnskog försvinner. Paraffin är en restprodukt från oljeindustrin som bidrar till växthuseffekten när det brinner.

– Idag väljer många bort ljus av palmfett och paraffin för att de vill handla klimatsmart och värna om hälsan. Intresset för Svanenmärkta ljus har ökat hos både konsumenter och producenter och vi ser en stor potential att styra mot en hållbar produktion, säger Ragnar Unge, vd på Miljömärkning Sverige som ansvarar för Svanen.

Om Liljeholmens ljus
I Liljeholmens numera Svanenmärkta sortiment finns allt från klassiskt vita ljus till färgade ljus i olika storlekar. Ljusen tillverkas av 100 procent ren stearin baserad på råvaror av endast animaliskt ursprung. Veken är av flätad bomull. Läs mer på www.liljeholmens.se.

Om Svanen
Svanen är Nordens officiella miljömärke som drivs på uppdrag av regeringen. Syftet med märkningen är att hjälpa konsumenter att välja de ur miljösynpunkt bästa produkterna på marknaden. För företag är Svanenmärkningen ett bevis på att de aktivt arbetar för en hållbar produktion och att deras produkter uppfyller Svanens tuffa miljökrav. Läs mer på www.svanen.se.

Klicka på bilderna nedan för högupplösta bilder.

Liljeholmens_Svanen1-200px   Liljeholmens_Svanen7-200px

Liljeholmens_Svanen5-200px   Liljeholmens_Svanen6-200px