Vanliga frågor och svar

VAD ÄR DET FÖR MATERIAL I ETT LJUS FRÅN LILJEHOLMENS?

Liljeholmens stearinljus tillverkas uteslutande av 100 % stearin och har en veke av bomull. Stearin är en förnybar råvara framställd av talg (animaliskt fett). LÄS MER OM STEARINLJUS HÄR>

VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD PÅ STEARINLJUS OCH PARAFFINLJUS?

Paraffin är ett alternativ till stearin och används i både värmeljus och vanliga ljus – men i Liljeholmens stearinljus finns stearin, som är en förnyelsebar råvara tillverkad av animaliskt fett till skillnad från paraffinljus som är tillverkade av mineralolja, fossil olja, och ofta är en restprodukt från oljeindustrin.

VAD ÄR SPECIELLT MED LILJEHOLMENS KANALLJUS?

De fyra kanalerna i Liljeholmens traditionsrika Kanalljus leder bort överflödig stearin.  Kanalerna ger extra hög säkerhet mot att ljuset rinner, t ex vid drag eller där mycket folk är i rörelse. Kanalljus passar utmärkt i luciakronor!

HUR TILLVERKAS LILJEHOLMENS STEARINLJUS?

Stearinljusen tillverkas i fabriken i Oskarshamn på samma sätt som när Liljeholmens en gång i tiden startade år 1839. Man fyller flytande varm stearin (60 grader) i en i förväg uppvärmd metallform. Därefter kyler man formen långsamt med luft eller vatten så att stearinet skall stelna. I mitten av formen har man i förväg monterat en bomullsveke. När ljuset stelnat tar man det ur formen, bearbetar (sågar och konar) och förpackar ljuset.

VAR KÖPER JAG LILJEHOLMENS LJUS?

Liljeholmens stearinljus hittar du bland annat i välsorterade dagligvarubutiker som ICA, COOP, Hemköp, CityGross med flera. Hittar du inte det ljus du söker, fråga gärna butiken om de kan ta in ljuset i sitt sortiment.

Du kan naturligtvis även köpa Liljeholmens ljus i vår egen e-butik>

VARFÖR ÄR VEKEN I LILJEHOLMENS LJUS FLÄTAD?

En flätad veke böjer sig i nittio grader när ljuset brinner. Då är vekens ände i kanten på ljusets låga där temperaturen är 1400 grader och veken brinner upp fullständigt och i samma takt som ljuset!

PÅ LILJEHOLMENS LJUSFÖRPACKNING STÅR DET ATT LJUSET SKALL BRINNA I SEX TIMMAR, MEN NU HAR LJUSET BRUNNIT LÄNGRE ÄN SÅ. STÄMMER INTE BRINNTIDERNA PÅ LILJEHOLMENS FÖRPACKNINGAR?

Ett ljus brinntid är noga undersökt i tester på Liljeholmens laboratorium, men brinntiden kan ändå skilja sig något från den angivna tiden som står på förpackningen. Detta kan bland annat bero på temperaturen i det rum där ditt ljus är placerat, rummets storlek eller hur lång tid du låter ljuset brinna varje gång du har det tänt.

Ett värmeljus kan till exempel få kortare brinntid än den angivna om du tänder och släcker det flera gånger. Ett värmeljus brinner bäst och längst om det får tändas endast en gång och sedan brinna fint tills det slocknar av sig själv.

VARFÖR TAPPAR VISSA LJUS FORMEN?

Stearinljus och paraffinljus har olika egenskaper och smältpunkter. Även vid varma förhållanden är stearinljus det bästa valet, tack vare sin höga smältpunkt på 57°C. Du märker skillnaden om du ställer ett stearinljus och ett paraffinljus i ett solbelyst fönster – snart har paraffinljuset kroknat och tappat formen medan stearinljuset fortfarande står lika rakt och fint!

HUR ÄR DET TÄNKT ATT MAN SKALL ANVÄNDA ETT VÄRMELJUS?

Alla värmeljus – vilket fabrikat det än gäller – är konstruerade så att de helst skall tändas endast en gång och sedan få brinna ut. Man bör alltså inte tända och släcka värmeljus flera gånger. Om man ändå gör det bör man se till att all stearinmassa (eller paraffin om man tänder ett sådant ljus) har hunnit värmas upp helt, alltså är flytande innan man släcker ljuset, annars kan det bildas en grop i mitten av ljuset eller så kan veken påverkas på så sätt att lågan blir liten och tunn. Värmeljus kan även brinna sämre om det är kallt i rummet eller om man placerar ett värmeljus ute i en lykta under vintertid. En värmeljushållare i metall kan också orsaka att värme från ljuset leds bort och det därför brinner sämre och med lägre låga. LÄS MER OM VÅRA VÄRMELJUS HÄR>

JAG TYCKER ATT DET ÄR SÅ MYSIGT MED MÅNGA TÄNDA LJUS HEMMA – MEN VAD BÖR JAG TÄNKA PÅ NÄR DET GÄLLER SÄKERHET OCH TÄNDA LJUS?

Det är härligt med tända ljus, särskilt när höstmörkret faller på, och det är viktigt med säkerheten så att man kan känna sig trygg! Det är viktigt att tänka på följande:
• Lämna inte levande ljus obevakade. En god regel är att den som har tänt ljusen ansvarar för dem – och släcker dem!
• Lämna aldrig barn eller djur ensamma med levande ljus.
• Använd helst ljusstakar av keramik och metall.
• Se till att ljuset står fritt och stadigt både på underlaget och i ljusstaken.
• Tänk på var du ställer ljuset, så att till exempel inte en gardin kan fladdra till av vind- eller elementdrag eller att ljuset placeras ovanför ett brännbart material så som en soffa, TV eller andra elektriska apparater.
• Byt ut mossan i adventsljusstaken mot icke brännbara dekorationer, till exempel vackra stenar eller snäckor.
• Ställ inte ljusen för nära varandra – minst 7 cm bör det vara mellan två tända ljus.

VILKET LJUS PASSAR I MIN LJUSSTAKE?

Ibland är det svårt att veta vilket ljus som passar bäst. Här finner du uppgifter om våra ljustyper och deras brinntider, diameter och höjder>

HUR GÖR JAG OM JAG VILL REKLAMERA ETT LJUS FRÅN LILJEHOLMENS?

Vänligen fyll i vårt formulär för reklamationer HÄR>