Sveriges ljus sedan 1839

Sveriges ljus sedan 1839

År 1837 reser medieprofilen Lars Johan Hierta till London. Någonstans, kanske hos goda vänner, ser han för första gången ljus av stearin. De varken ryker, rinner eller osar – stället brinner de med hög låga och ger ett behagligt ljus. Väl hemma berättar Lars Johan för kemisten Johan Michaelsen om ”ett förbättrat lysämne”. 1839 tar de stearinet till Sverige. 2014 firade Liljeholmens 175-årsjubileum!

Liljeholmens Stearinfabriks AB är världens största tillverkare av stearinljus och ett av Sveriges äldsta nu verksamma företag. Liljeholmens historia är berättelsen om hur stearinljuset kom till Sverige, hur det utvecklades till en viktig ljuskälla och senare vidare till skapa stämning både till vardags som till fest.

Lars Johan Hierta och Johan Michaelsen startade produktionen av stearinljus i Sverige i ett litet trähus på Liljeholmen i Stockholm och 1839 bildade de bolaget Liljeholmens Tekniska Fabrik. Organisationen var liten, de förhållandevis dyra ljusen såldes främst från ett av kontorsrummen på Hiertas tidning Aftonbladet.

Nya tillverkningsmetoder tog ljustillverkningen från hantverk till industri, produktiviteten ökade och därmed även konkurrenskraften. År 1873, då såväl Michaelsen som Hierta gått ur tiden, fick företaget sitt nuvarande namn, Liljeholmens Stearinfabrik AB.

I början av 1900-talet ökade gas- och elanvändningen i Sverige och stearinljusets betydelse som ljuskälla minskade i samma takt. Liljeholmens överlevde genom att utveckla fler produkter, allt från smörjolja till tvålar. Men på 1960-talet vände det och intresset för levande ljus hemma och i offentliga lokaler ökade igen, stearintillverkningen tog fart och Liljeholmens fick börja se sig om efter större lokaler. Valet föll på en tomt i småländska Oskarshamn, där en skräddarsydd fabrik invigdes 1970.

Och här, alldeles intill Kalmarsund strax utanför stadskärnan i Oskarshamn fortsätter vi att utveckla och tillverka ljus av 100 procent stearin, stolta över den resa som tagit oss ända hit!

Välkommen att besöka vår fabriksbutik i anslutning till fabriken. Här kan du – förutom att köpa våra ljus med mera – få ta del av gamla filmer, böcker samt få veta mer om Liljeholmens av vår butikspersonal som även arbetar i fabriken!

Tillverkning med tradition

Tillverkning med tradition

För att tillverka stearinljus av högsta kvalitet krävs framförallt erfaren personal med stor kompetens och noggrant utvalda råvaror. På Liljeholmens har det alltid varit utgångspunkten för utveckling av nya produkter och förbättringar i fabriken. Tillverkningsmetoden är därför densamma idag som när allt började för 175 år sedan. Det är vi oerhört stolta över.

Leveranser med kvalitet

Liljeholmens Stearinfabriks AB är en av 130 hovleverantörer, utsedda av Konung Carl XVI Gustaf. Titeln Kunglig Hovleverantör har blivit ett kännetecken för svensk kvalitet. Hovleverantörernas produkter är i flera fall världsledande och goda exempel på högklassig, skandinavisk design och de används både för Kungafamiljens privata bruk och inom slottsförvaltningarna.

Leveranser med kvalitet