liljeholmens stearinfabrik - mer än 175 år av svensk företagshistoria!

liljeholmens stearinfabrik - mer än 175 år av svensk företagshistoria!

År 1837 reste den kände medieprofilen Lars Johan Hierta (till höger i bild) – en driftig man med många järn i elden och bland annat grundare till Aftonbladet – till London. Någonstans, kanske hos goda vänner, såg han för första gången ljus tillverkade av stearin. Han tyckte att de var fantastiska i jämförelse med de talgljus som användes – stearinljusen varken rykte, rann eller osade! De brann istället med hög låga och gav ett behagligt ljus. Väl hemma i Sverige berättade Lars Johan Hierta för kemisten Johan Michaelsen (till vänster i bild) om ”det förbättrade lysämnet” som han kallade stearinljuset. Efter två år av studier, patentsökningar med mera tog de år 1839 stearinet till Sverige och bildade Liljeholmens Tekniska Fabrik.

Den första fabriken låg på Liljeholmen vid Hornstull i Stockholm (bilden överst i mitten), och ljusen såldes till en början på Aftonbladets redaktion. Redan år 1841 flyttade fabriken till större lokaler vid Danvikstull på Söder i Stockholm (de två undre bilderna i mitten), men man behöll namnet. Företaget som fortfarande heter Liljeholmens låg alltså bara två år – 1839 till 1841 – på Liljeholmen i Stockholm!

ARBETSLOKALERNA ÄR FYLLDA AV DALFOLK I SOCKENDRÄKTER

ARBETSLOKALERNA ÄR FYLLDA AV DALFOLK I SOCKENDRÄKTER

Vid den här tiden, i mitten av 1800-talet, var stearinljus en lyxvara och tillverkningen skedde främst under vinterhalvåret. Det passade bland annat dalkullor och masar mycket bra eftersom många av tradition sökte sig till Stockholm för vinterarbete och på sommaren återvände till sina gårdar i Dalarna. Dalkullor klädda i sina sockendräkter var ingen ovanlig syn i fabriken under 1800-talets mörka vintermånader!

Nya tillverkningsmetoder tog ljustillverkningen från hantverk till industri, produktiviteten ökade och med det även konkurrenskraften. År 1873, när både Michaelsen och Hierta gått ur tiden, fick företaget sitt nuvarande namn, Liljeholmens Stearinfabrik AB.

STOCKHOLMSUTSTÄLLNINGEN 1897

STOCKHOLMSUTSTÄLLNINGEN 1897

Liljeholmens uppmärksammades stort och fick många fina priser för den goda kvaliteten och tillverkning, bland annat på den första världsutställningen i London 1851. Till Stockholmsutställningen 1897 beslutade Liljeholmens att satsa ordentligt. Företaget deltog med ett 23 meter högt Kronljus med en diameter på två och en halv meter. Ljuset placerades i en 14 meter hög ljusstake i tegel med en omkrets på 11 meter. Det spektakulära ljuset väckte naturligtvis stor uppmärksamhet. Inuti ljusstaken fanns försäljning och en utställning med en miniatyrmodell av hela fabriken. Liljeholmens egen personal fick också tillfälle att besöka utställningen. Företaget anslog en krona åt varje anställd för inträde, vilket räckte till fyra biljetter, samt ytterligare två kronor per anställd för förtäring på området.

barnstugor och lekplatser åt arbetarnas barn

barnstugor och lekplatser åt arbetarnas barn

Arbetarna var många hos Liljeholmens, som kom att bli en av de största arbetsplatserna i trakten. I början av 1900-talet byggdes särskilda arbetarbostäder vid Danviksgatan intill fabriken, och barnstugor och lekplatser ordnades till arbetarnas barn, vilket var ovanligt vid den här tiden.

tillverkning och personal cirka år 1900

tillverkning och personal cirka år 1900

Bilderna visar tillverkning av stearinljus i fabriken på Danvikstull i början av 1900-talet samt bilder på den kvinnliga personalen till vänster samt den manliga till höger.

GAS OCH ELEKTRICITET I VAR MANS HEM

GAS OCH ELEKTRICITET I VAR MANS HEM

Under sextiosex år hade Liljeholmens utvecklats till en av världens ledande stearinljusfabriker, och 1905 tillverkades och såldes fyra miljoner paket med Liljeholmens stearinljus, vilket motsvarar cirka 1 685 ton. I början av 1900-talet utvecklades dock gas- och elanvändningen, samtidigt som även fotogenlamporna blev bättre. Användningen av stearinljus som ljuskälla minskade därför, även om ljusen fortsatta att ge stämning på julens middagsbord.

Under första världskriget började Liljeholmens att bland annat tillverka smörjolja. Oljan såldes främst till Statens Järnvägar. Anledningen till den nya satsningen var en fortsatt dramatisk nedgång i försäljningen av stearinljus.

Under andra världskriget utvidgades den tekniska avdelningen ytterligare, och företaget blev under denna tid mer känt som ett ledande kemiskt företag än som stearinljustillverkare.

stearintillverkning tar åter fart

stearintillverkning tar åter fart

På 1960-talet vände det. Intresset för levande ljus hemma och i offentliga lokaler ökade igen, stearintillverkningen tog fart och Liljeholmens fick börja se sig om efter större lokaler. Valet föll på Oskarshamn, och den skräddarsydda fabriken invigdes 1970 – och här fortsätter vi att utveckla och tillverka ljus av 100 procent stearin, stolta över den resa som tagit oss ända hit!

EN HERRGÅRD FÖR FAMILJEN HIERTA

EN HERRGÅRD FÖR FAMILJEN HIERTA

1848 köpte Lars Johan Hierta en tomt av Barnängens Tekniska Fabrik och Liljeholmens och Barnängen blev grannar. Hierta köpte även den ståtliga Barnängsherrgården där han bosatte sig med sin familj. Hiertas döttrar har i sina dagböcker berättat om vandringar i den vackra parken, kälkbacksåkning, skridskoturer, kräftfiske och andra lantliga nöjen.

bilder från 1930-talet

bilder från 1930-talet

I Liljeholmens arkiv finns det en mängd vackra bilder och affischer -bilderna ovan är en serie bilder tagna på 1930-talet av fotograf C G Rosenberg.

I Liljeholmens fabriksbutik, som ligger i anslutning till fabriken i Oskarshamn, finns nytryck av ett antal vackra, handkolorerade affischer att köpa. Här finns även tändsticksaskar, tygkassar och brickor med de vackra motiven. Fabriksbutiken är öppen måndag till fredag 10-18 samt lördagar 10-14.