STEARIN GER DE BÄSTA LJUSEN

STEARIN GER DE BÄSTA LJUSEN

När du tänder ett ljus från Liljeholmens stearinfabrik brinner det med stor, vacker och sotfri låga. Det syrerika stearinet gör att det varken rinner eller osar. Veken är specialimpregnerad, kanten skarp och skålen torr. På Liljeholmens använder vi oss av stearinets egenskaper för att tillverka det bästa ljuset.

material och miljö

Liljeholmens Svanenmärkta stearinljus tillverkas uteslutande i 100 % ren stearin och har en flätad veke av bomull.
Liljeholmens ljus tillverkas i Oskarshamn, Sverige, av stearin baserat på den förnybara råvaran talg och bidrar därmed inte till växthuseffekten. Ett stearinljus avger minimalt med miljö- och hälsoskadliga ämnen. Det animaliska fettet, talgen, är uteslutande en restprodukt, slakteriavfall, som på detta sätt får en andra användning som råvara för framtagning av stearin.

veken

Veken i ljusen är flätad för att den skall böja sig i nittio grader när ljuset brinner. Då är vekens ände i kanten på ljusets låga där temperaturen är 1400 grader och veken brinner upp fullständigt och i samma takt som ljuset.

stämpel

Några av Liljeholmens ljus är märkta med ”Liljeholmens” stämpel. Att stämpla ljusen är ett lite mer komplicerat moment i tillverkningen och innebär även en del manuell hantering – därför stämplas endast ett fåtal av Liljeholmens ljus – i dagsläget främst Långa Kronljus och genomfärgade röda Kronljus i 4-pack.

tester

Alla ljus testas kontinuerligt i tester på Liljeholmens laboratorium. Här mäts bland annat ljusens brinntider.

tillverkning

När Liljeholmens startade sin stearintillverkning i Sverige hämtades kunskap, metoder och maskiner från andra länder. På den egna fabriken i Oskarshamn har verksamheten utvecklats och förfinats, ljusens kvalitet hela tiden förbättrats. Hantverket är i grund och botten detsamma som för över 175 år sedan, kunskapen om hur stearinets egenskaper kan användas på bästa sätt bär vi med oss varje dag.

Produktionen går till så att man fyller flytande varm stearin (60 grader) i en i förväg uppvärmd metallform. Därefter kyler man formen långsamt med luft eller vatten så att stearinet skall stelna. I mitten av formen har man i förväg monterat en bomullsveke. När ljuset stelnat tar man det ur formen, bearbetar (sågar och konar) och förpackar ljuset.

ljustyper

Ljusen som tillverkades på Liljeholmen formades ursprungligen för att passa till olika ljusstakar och för olika tillfällen. Flera ljustyper har därför fått sina namn efter den funktion de haft genom åren. Kupéljuset, till exempel, skapades till dåtidens tågkupélyktor medan Lykt&Lucialjuset i alla tider använts till lyktor och luciakronor.

Idag hittar du former, längder och färger för alla tillfällen. I sortimentet blandas klassiker med säsongens trender. Välj det ljus och den förpackning som passar dig allra bäst just nu.

Läs mer om Liljeholmens värmeljus i 100% stearin HÄR.

säkerhet

  • Lämna inte levande ljus obevakade. En god regel är att den som har tänt ljusen ansvarar för dem – och släcker dem!
  • Lämna aldrig barn eller djur ensamma med levande ljus.
  • Använd helst ljusstakar av keramik och metall.
  • Se till att ljuset står fritt och stadigt både på underlaget och i ljusstaken.
  • Tänk på var du ställer ljuset, så att till exempel inte en gardin kan fladdra till av vind- eller elementdrag eller att ljuset placeras ovanför ett brännbart material så som en soffa, TV eller andra elektriska apparater.
  • Ställ inte ljusen för nära varandra – minst 7 cm bör det vara mellan två tända ljus.
  • Blås aldrig ut ljuset – släck det genom att täcka det med en ljussläckare.
  • Tänk på att inte flytta ditt värmeljus när det brinner. Risken finns att vekstödet som håller veken på plats i mitten av hållaren flyttar på sig, och det kan medföra att ljuset blir för varmt och att lågan därmed blir högre. Släck då ljuset genom att täcka det med t ex ett grytlock – försök inte att blåsa ut ljuset.
  • Måste du flytta ljuset, släck det först, vänta till stearinet har stelnat och flytta därefter ljuset.